Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοεμβρίου 28, 2009

Συνθήκη της Λισσαβόνας και Κοινωνική Ευρώπη

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας (ΣΛ) από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η θέση της σε ισχύ το επόμενο διάστημα σηματοδοτεί κρίσιμες μεταβολές στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ανάμεσα στους κύριους τομείς που αναμένεται να επηρεαστούν από τη νέα συνθήκη είναι και εκείνος της λεγόμενης Κοινωνικής Ευρώπης.
Μολονότι η ΣΛ δεν προκαλεί άμεσες επιδράσεις στο πεδίο των πολιτικών απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, η υιοθέτηση της αναμένεται ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις σε αυτά τα πεδία και εν γένει θα διευκολύνει τη προώθηση των συναφών πολιτικών.
Κύριο επίτευγμα της συνομολόγησης της ΣΛ είναι ότι αναρριχώνται στο επίπεδο ισχύος συνθήκης μια σειρά από αξίες όπως είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα, η ανοχή του διαφορετικού, η μη διάκριση, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, μολονότι η αναγνώριση αυτών των αξιών έχει προς το παρόν διακηρυκτικό χαρακτήρα.
Επιπλέον, η ΣΛ τοποθετεί πλέον τους οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους της Ευρωπαϊκής …

Habemus Papam

Την 29η Νοεμβρίου ή έστω λίγες ημέρες αργότερα, ο «λευκός καπνός» θα αναδυθεί από την καμινάδα της Ρηγίλλης και η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει πλέον νέο αρχηγό. Ωστόσο, τα προβλήματα που ταλανίζουν την μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς δεν θα έχουν τεθεί επί τάπητος.
Η ΝΔ δεν έχει ακόμη συζητήσει για το ιδεολογικό της στίγμα, μια και οι γενικόλογες διακηρύξεις περί των ποικιλώνυμων φιλελευθερισμών είναι αρκετά ασαφείς. Άλλωστε, η πολιτική στρατηγική του «μεσαιοχωριτισμού», αν και συντέλεσε στις δυο διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες, απονεύρωσε ιδεολογικά την ΝΔ και στάθηκε τροχοπέδη στην εμπέδωση μιας εμβριθούς ιδεολογικής συζήτησης στους κόλπους του κόμματος. Η ΝΔ δεν φρόντισε να διαδηλώσει το πολιτικό της στίγμα και παρά το γεγονός ότι ο φιλελευθερισμός μάλλον στέφθηκε νικητής της αντίστοιχης σύγκρουσης στην παγκόσμια κονίστρα των ιδεών, η εγχώρια πολιτική του έκφραση πολλές φορές δίστασε να τον διαδηλώσει ή προσπάθησε να τον καμουφλάρει με επίθετα που θα έκαναν το φιλελευθερισμό πιο…