Habemus Papam

Την 29η Νοεμβρίου ή έστω λίγες ημέρες αργότερα, ο «λευκός καπνός» θα αναδυθεί από την καμινάδα της Ρηγίλλης και η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει πλέον νέο αρχηγό. Ωστόσο, τα προβλήματα που ταλανίζουν την μεγάλη παράταξη της κεντροδεξιάς δεν θα έχουν τεθεί επί τάπητος.
Η ΝΔ δεν έχει ακόμη συζητήσει για το ιδεολογικό της στίγμα, μια και οι γενικόλογες διακηρύξεις περί των ποικιλώνυμων φιλελευθερισμών είναι αρκετά ασαφείς. Άλλωστε, η πολιτική στρατηγική του «μεσαιοχωριτισμού», αν και συντέλεσε στις δυο διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες, απονεύρωσε ιδεολογικά την ΝΔ και στάθηκε τροχοπέδη στην εμπέδωση μιας εμβριθούς ιδεολογικής συζήτησης στους κόλπους του κόμματος. Η ΝΔ δεν φρόντισε να διαδηλώσει το πολιτικό της στίγμα και παρά το γεγονός ότι ο φιλελευθερισμός μάλλον στέφθηκε νικητής της αντίστοιχης σύγκρουσης στην παγκόσμια κονίστρα των ιδεών, η εγχώρια πολιτική του έκφραση πολλές φορές δίστασε να τον διαδηλώσει ή προσπάθησε να τον καμουφλάρει με επίθετα που θα έκαναν το φιλελευθερισμό πιο εύπεπτο. Ωστόσο, όπως, εύστοχα έγραψε και ο Μανδραβέλης, «η ιδεολογία μπορεί να φαντάζει ως περιττή πολυτέλεια σε τεχνοκρατικούς καιρούς, αλλά είναι προαπαιτούμενο για να υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο διακυβέρνησης».
Ακόμη, η συζήτηση για τα αίτια της ήττας, δεν έχει καν αρχίσει. Αντίθετα, οι παροικούντες τη ραδιοτηλεοπτική Ιερουσαλήμ συχνά αναφέρονται σε «κάποιους» που έβλαψαν την παράταξη, όμως οι τελευταίοι ατυχώς δε διαθέτουν ονοματεπώνυμο. Αντίθετα, οι συζητήσεις περί των λαθών τράπηκαν –φευ-προς μια ψυχαναλυτική ατραπό. Η προσέγγιση περί των «πληγωμένων οπαδών» είναι αποπροσανατολιστική: δεν συζητώνται τα όποια λάθη της γαλάζιας διακυβέρνησης και των προσώπων που τα διέπραξαν, απλά επιχειρείται η αντιμετώπιση των ψυχολογικών προβλημάτων της βάσης!
Τέλος, η ατέρμονη συζήτηση για τις διαδικασίες που κάλυψε τα νευραλγικά ζητήματα συνδράμει την απομάκρυνση της ΝΔ από την πραγματική πολιτική: το κρίσιμο διακύβευμα για τη ΝΔ δεν είναι το ποιοι θα αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου για τον αρχηγό αλλά κυρίως ποιο θα είναι το σχέδιο της ΝΔ για το αύριο της παράταξης και της χώρας. Κι αν σε μερικές ημέρες το κονκλάβιο της Ρηγίλλης αναφωνήσει «habemus papam», αυτό θα είναι μόνο η αρχή μιας ανηφορικής διαδρομής προς την επαναπροσέγγιση της εξουσίας. Η διαδρομή αυτή καλό θα ήταν πρωτίστως να συνοδευτεί από την εγκατάλειψη του οποίου αλάθητου, τόσο για το παρελθόν, όσο και για το μέλλον!

* «έχουμε Πάπα», η παραδοσιακή ανακοίνωση της εκλογής του ρωμαίου Ποντίφικα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Κεϋνσιανισμός σήμερα

Χριστιανισμός και Συνδικάτα

5 Ιουλίου 2015: Πονηριές της Ιστορίας ή Ιστορία των Πονηρών;