Φήμη και Πελατεία μιας περιοχής: γιατί πρέπει να διαφυλάττουμε ένα κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο σε τοπική κλίμακα



Θεόδωρος Κουτρούκης





Μια γνωστή έννοια από τη λογιστική επιστήμη είναι η υπεραξία ενός οργανισμού (Goodwill), που υπολογίζεται από τη διαφορά που παρατηρείται μεταξύ του κόστους εξαγοράς και της λογιστικής αξίας της.
Η υπεραξία αυτή πολλές φορές αναφέρεται στη φήμη και πελατεία. Ο λεγόμενος «αέρας» μίας επιχείρησης αναφέρεται στην επιπρόσθετη αξία ενός οργανισμού λόγω της καλής φήμης, της πελατείας, του brandname ή της θέσης του και, κατ΄ επέκταση, το χρηματικό αντίτιμο που αναλογεί σε αυτήν.
Η φήμη και πελατεία είναι ένα σημαντικό μέγεθος και για έναν αυτοδιοικητικό οργανισμό. Πέραν της επένδυσης σε πάγια στοιχεία, ένας Δήμος ή μια Περιφέρεια θα πρέπει να σωρεύει προστιθέμενη αξία στο περιουσιακό στοιχείο της (καλής) φήμης και πελατείας.
Το στοιχείο της υπεραξίας αυτού του τύπου, μπορεί να δημιουργήσει σε μια περιοχή εισροή κεφαλαίων και πόρων καθώς και καταναλωτικών δαπανών,  και κατ’ επέκταση να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, πρόσθετο τζίρο στις επιχειρήσεις και εισοδήματα στα νοικοκυριά μιας περιοχής. Επιπλέον η ίδια η αυτοδιοικητική αρχή βγαίνει ωφελημένη εξαιτίας της αύξησης στην είσπραξη δημοτικών τελών και φόρων που δρομολογείται.  
Για τους παραπάνω λόγους η επένδυση στην φήμη και στην πελατεία είναι πολύ σημαντική και υποστηρίζεται από τους αυτοδιοικητικούς οργανισμούς, που επιθυμούν να συνδράμουν καταλυτικά την συνύπαρξη ανάπτυξης κι ευημερίας στην περιοχή τους.
Αντίθετα οι ενέργειες αυτοδιοικητικών αρχών που προκαλούν δυσφήμηση της περιοχής ή δυσαρέσκεια σε δυνητικούς καταναλωτές μπορεί να αποβούν (αυτό)καταστροφικές. Τα πλήγματα στην φήμη και την πελατεία μιας περιοχής είναι συνήθως μακροχρόνια και δύσκολα αναστρέψιμα. Η περιοχή θα υποστεί αρνητικές επιδράσεις στην αναπτυξιακή της πορεία (αν όχι ύφεση) και, φυσικά, την απώλεια των δημοτικών φόρων η εσόδων θα κληθούν να επωμιστούν οι πολίτες: είτε θα λάβουν λιγότερες και κατώτερης ποιότητες υπηρεσίες, ή θα πληρώσουν εκείνοι τους διαφυγόντες φόρους και τέλη των ΟΤΑ.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Κεϋνσιανισμός σήμερα

Χριστιανισμός και Συνδικάτα

5 Ιουλίου 2015: Πονηριές της Ιστορίας ή Ιστορία των Πονηρών;