Πρόταση για τον επόμενο Συμπαραστάτη του Δημότη

 

Είναι γνωστό ότι στο προσεχές μέλλον ο δήμος που όλοι θελουμε να προοδεύσει θα κληθεί να εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Ο θεσμός για να διαδραματίσει το ρόλο του θα πρέπει να συνδυάζει τις τυπικές (κωλύματα και ασυμβίβαστα) με κάποιες ουσιαστικές προϋποθέσεις.  

 

του Θεόδωρου Κουτρούκη

 


 

 

Σύμφωνα με το κείμενο  θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιλέγεται -με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την ανωτέρω μυστική ψηφοφορία και με ειδική πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) των παρόντων  μελών του- πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας, ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης.

Αίτηση για το αξίωμα αυτό μπορεί να υποβάλλει κάθε πολίτης, αρκεί να μην είναι αιρετός δήμου, περιφέρειας ή βουλευτής ή δημοτικός υπάλληλος. Για τον συμπαραστάτη του δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα. Αυτές όμως είναι μόνο οι τυπικές προϋποθέσεις για την εκλογή του δημοτικού συνηγόρου. 

Ως προς τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, ο Συμπαραστάτης οφείλει να ενεργεί με αμεροληψία, αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία, ώστε να αποτρέπεται η σύμπλευση με προσωπικά ή άλλα συμφέροντα στο πλαίσιο της αποστολής που του ανατίθεται.

Επομένως, ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα πρέπει να έχει διαπιστευμένες ικανότητες, γνώσεις διοίκησης και εγγυήσεις ανεξαρτησίας και επιπλέον: 

         Να μη διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε κάποια δημοτική παράταξη, ώστε να μην αιωρούνται υπόνοιες συστράτευσης σε παραταξιακές επιδιώξεις.

         Να μην είναι επαγγελματικός συνεργάτης ή προμηθευτής του Δήμου.

         Να μην ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα, που θα δημιουργεί υπόνοιες ότι δύναται να επωφεληθεί από την συγκέντρωση των παραπόνων των πολιτών.    

         Να διαθέτει εμπειρία σε θέματα διοίκησης.

  Συγκεφαλαιώνοντας, μια προσεκτική μελέτη των πιθανών υποψηφίων με κάνει να σκέφτομαι ότι η υποψηφιότητα του πολύπειρού πρώην δημάρχου συγκεντρώνει αυτές τις προϋποθέσεις κι, επομένως, θα ήταν εξαιρετική. Ας ελπίσουμε ότι οι δημοτικές παρατάξεις θα σκεφτούν σοβαρά αυτή τη –κατά τη γνώμη μου- βέλτιστη επιλογή. 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Κεϋνσιανισμός σήμερα

Χριστιανισμός και Συνδικάτα

5 Ιουλίου 2015: Πονηριές της Ιστορίας ή Ιστορία των Πονηρών;